Как да си направим микроградина вкъщи, ни споделя днес нашият гост-автор Боряна

...
Как да си направим микроградина вкъщи, ни споделя днес нашият гост-автор Боряна
Коментари Харесай

Как да отглеждаме микрорастения?

Как да си създадем микроградина у дома, ни споделя днес нашият гост-автор Боряна Михайлова от botanika.bg в цветната ни графа „ Тайната градина “.

Ако сте нетърпеливи и обичате бързите резултати, микрорастенията са най-хубавият избор! Вместо да ги чакате 2 – 3 месеца да пораснат, да образуват цвят и да отгледат плод, микрорастенията дават първата си годишна продукция след единствено 2 – 4 седмици.

Нашите препоръки за развъждане на микрорастения ще ви оказват помощ да си извършите експресна микроградина у дома.



Микрорастенията имат доста приложения. Добавете шепа микрорастения към дневното смути и ще вдигнете здравословната хранителна стойност в пъти! Направете обичания сандвич още по-вкусен и вкусен с репички и рукола. Освежете салатата с цветни микрорастения като поръсите с червен босилек и манголд.

Какво са микрорастенията?

Микрорастенията са просто млад разсад от познатите ни разнообразни зеленчуци и подправки. Те са по-развити от кълновете и са по-малки от естествените растения. Те са покълнали единствено 10 – 12 дни, преди да ги видите в чинията си.



Предимствата в развъждането на микрорастения:

Микрорастенията са бързи зеленчуци . Можете да отгледате годишна продукция от другите типове за 2 – 4 седмици.

Микрорастенията са доста хранителни . Изследвания демонстрират, че в микрорастенията има в пъти по-голяма централизация на хранителни субстанции, в сравнение с в техните пораснали родственици. Червеното зеле да вземем за пример съдържа 40 пъти повече витамин Е, в сравнение с възрастното растение.

Микрорастенията са доста вкусни. Освен че имат висока централизация на хранителни субстанции, съдържат и централизация на усети и аромати. Някои от тях са пикантни, а други – сладки и хрупкави.

Можете да отглеждате микрорастения на всички места : даже и да нямате градина, можете да отглеждате микрорастения на балкона, на прозореца или даже на кухненския си плот!

Отглеждането на микрорастения е доста елементарно и бързо, стига да сте си набавили главните материали.



Как се отглеждат микрорастенията

Семена:  използвайте особено селектирани семена за развъждане на микрорастения. Те не съдържат пестициди и други нездравословни препарати и могат умерено да се употребяват в ранна фаза на развиване. Забавлявайте се и опитвайте разнообразни усети: босилек, броколи, манголд, див лук, горчица, грах, японска салата мизуна, алено зеле, кориандър, люцерна, ядлива латинка, рукола, кресон, черна ряпа, репички, спанак и други.

Тавичка за развъждане : микрорастенията могат да се отглеждат в най-различни контейнери, само че най-подходящи са плитки и необятни за оптималната годишна продукция (3 – 4 см е минималната дълбочина). Можете да употребявате наново остарели пластмасови съдове от храна или чашки за еднократна приложимост. Можете да си купите и профилирани тавички за развъждане на микрорастения.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР